Ventileren – Stap 3: klimaat installaties
Gezonde lucht en een prettig klimaat zijn belangrijk voor het welzijn van mensen, ze hebben een hogere productiviteit en voelen zich lekkerder.
Frisse lucht komt van buiten en moet in de wintersituatie verwarmd en in de zomer gekoeld worden. Hiervoor is veel energie nodig. Door efficiënt te ventileren kan er energie bespaard worden voor de ventilatoren en hoeft er minder ventilatielucht te worden opgewarmd of te worden gekoeld.
Vervanging bestaand ventilatiesysteem
Nieuwe ventilatiesystemen zijn vaak veel energiezuiniger als oude systemen. Afhankelijk van de situatie valt veel energiewinst te behalen door een lager elektriciteitsverbruik voor ventilatoren. Daarnaast kunnen verouderder systemen minder goed werken, waardoor er onvoldoende wordt geventileerd.
Vraaggestuurd ventileren
Wanneer er niemand in de ruimte of het gebouw is, kan de ventilatie uit, of op een lagere stand als uitschakelen niet mag/kan. Zo bespaart u elektriciteit voor de ventilatoren en energie voor de verwarming.
Het regelen van het aan- en uitzetten of verlagen van de ventilatie werkt met een tijdschakelaar. Deze is in digitale en analoge uitvoering verkrijgbaar en is ingericht op de gebruikstijden van het kantoor.
U kunt ook ventileren op basis van de hoeveelheid CO2 in de binnenlucht. Bij minder gebruik van de ruimte vervuilt de binnenlucht minder snel met CO2. De regeling kan op basis hiervan niet alleen de ventilatie aan- of uitschakelen, maar het kan ook de capaciteit van de ventilatie aanpassen.
Zomerkoeling met koele buitenlucht
Om opwarming van het bedrijfspand tegen te gaan kan er ’s nachts geventileerd worden met koele buitenlucht. De nachtventilatie zorgt voor afkoeling van het pand, waardoor bespaard kan worden op koeling.
Ventileren met WTW
Ventileren met warmteterugwinning (WTW) is een energiezuinig ventilatiesysteem. Via een warmtewisselaar vindt er energieoverdracht plaats tussen ingaande en uitgaande ventilatielucht. De verse in te blazen lucht wordt opgewarmd met de warmte van de afgezogen ventilatielucht. Dit is alleen mogelijk in bedrijfspanden met een mechanisch ventilatiesysteem (balansventilatie).
Er wordt minder energie verbruikt doordat de binnenkomende lucht in de winter wordt voorverwarmd, waardoor er minder energie nodig is om de lucht te op temperatuur te krijgen. In de zomersituatie zorgt een bypass er voor dat de binnenkomende lucht niet extra wordt verwarmd door de warme binnenlucht. De bypass maakt daardoor directe koeling (nachtventilatie) mogelijk.