Passief bouwen
Passief Bouwen met ‘passieve energie’
Bij Passief Bouwen wordt ‘passieve’ energie van de zon en restwarmte optimaal benut, zodat het gebruik van energie in het passief huis voor verwarming en koeling tot een minimum beperkt blijft. Zo ontstaat een gezonde, comfortabele en zeer energiezuinige passief woning of gebouw. De uitdaging is zó te ontwerpen, dat het passief gebouw nauwelijks een toevoeging van extra energie (gas, stroom) nodig heeft. De vergelijking van een gemiddelde nieuwe woning (of gebouw) met bijvoorbeeld een passief huis levert een energiebesparing op van 80%.
De 6 ontwerpprincipes van passief bouwen zijn:
1. Beperken van het warmteverlies
Een passief gebouw is extra goed geïsoleerd. De eerste winst zit immers in warmte die in het stookseizoen wordt vastgehouden en niet verloren gaat. Het extra goed isoleren gebeurt door het toepassen van isolatie met Rc=10m2K/W, drievoudige beglazing, geen koudebruggen en thermisch geïsoleerde voordeuren.
2. Zeer goede luchtdichtheid
Een passief gebouw is helemaal lucht- en kierdicht ontworpen.
3. Optimaliseren van warmteverliesen
Een passief gebouw wordt op het zuiden georiënteerd. Afwijken van 20 tot 30 graden van het zuivere zuiden zijn nog toegestaan. De zuid oriëntatie maakt benutting van gratis zonnewarmte in het stookseizoen mogelijk.
4. Waarborgen van de luchtkwaliteit
Passieve gebouwen zijn ademend. Een ventilatiesysteem, uitgevoerd volgens de laatste stand van de techniek, wordt gekoppeld aan een HR warmteterugwinsysteem, zodat de lucht in de winter altijd warm de woning binnenkomt en er geen overbodige ventilatieverliezen plaatsvinden: de garantie voor een aangenaam en gezond binnenklimaat, waar vocht, schimmel, pollen en insecten geen kans krijgen.
5. Laag energieverbruik
Passieve gebouwen hebben een lage energieverbruik. Door het toepassen van Laagtemperatuurverwarming, waterbesparende maatregelen, zeer energiezuinige huishoudelijke apparatuur en goede gebruikshandleidingen is het energieverbruik niet hoger dan 120kWh/m2 gebruiksoppervlakte per jaar. Dit betekent minimaal 54% minder CO2-uitstoot t.o.v. de huidige standaard nieuwbouwwoning.
6. Hernieuwbare energiebronnen
Passieve gebouwen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, zonne-warmte of aardwarmte.