Materiaal
Het welvarende deel van de wereldbevolking verbruikt in rap tempo de grondstoffenvoorraden op aarde. Eigenlijk weet iedereen dat die voorraden eindig zijn. Bovendien zal de toegang ertoe om economische, politieke of technologische redenen steeds moeilijker worden. We moeten daarom op zoek naar alternatieven.
De bouwsector is mondiaal een van de grootste grondstoffengebruikers:
- 35 % van het wegtransport
- 35 % van de Nederlandse afvalproductie
- 50 % van het grondstoffenverbruik
Duurzame materialen zijn producten die de schade aan de natuur zoveel mogelijk beperken. Een voorbeeld van zulke materialen zijn ‘hernieuwbare materialen’ of materialen die recyclebaar zijn.
In de toekomst zal er steeds meer sprake zijn van de circulaire economie, een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Onze woningvoorraad speelt daar een rol in. Er staat namelijk grofweg een miljard ton aan gebouwd materiaal, alleen al aan woningen. Dat vormt onze grondstoffenbank voor de toekomst.
Milieu-impact materialen
Levenscyclusanalyse (LCA) van een product is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, dat wil zeggen: winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking.
Milieuprestatie van gebouwen
Bouwprofessionals kunnen de milieuprestatie van een woning of een gebouw bepalen met de Bepalingsmethode milieuprestatie van gebouwen en GWW-werken en de bijbehorende milieudatabase. Met deze bepalingsmethode en database kunnen zij de milieueffecten van het materiaalgebruik bij het bouwen en beheren van een gebouw of bouwwerk berekenen aan de hand van het ontwerp van het gebouw.
De uitkomst van die berekening wordt uitgedrukt in 1 of meer getallen. Hierdoor zien ontwikkelaars welke bouwdelen de meeste (negatieve) milieu-effecten veroorzaken en waarop het ontwerp geoptimaliseerd kan worden. Bouwprofessionals kunnen zo onderbouwd kiezen voor duurzame oplossingen om een gebouw te realiseren met minder negatieve milieueffecten en dus een betere milieuprestatie.
In het Bouwbesluit 2012 staan voorschriften voor het berekenen van de milieuprestatie van woningen/woongebouwen en van kantoorgebouwen. In de voorschriften zijn nu nog geen grenswaarden opgenomen. Partijen in de bouw kunnen hierdoor in de komende periode ervaring opdoen met het maken van die berekeningen, voordat er grenswaarden aan de milieuprestatie in het Bouwbesluit 2012 worden opgenomen. De methode is ontwikkeld op basis van de LCA-systematiek.
Meer informatie te vinden in onderstaande thema’s:
Thema Biobased Bouwen
Thema Cradle to Cradle