Stucwerk leem van Oskam
Leemstuc heeft een warme bruine okerachtige kleur, droogt krimpvrij op en kan toegepast worden als gladde afwerklaag of als sterke onderlaag voor afwerking met leemfinish.
Wij kunnen leemstuc geheel naar uw wensen qua samenstelling en hoeveelheid aanmaken. Toevoegingen kunnen o.a. zijn stro, hennep, vlas, houtvezels. De leemstuc is fijn, droog en goed gemengd.
Leemstuc is direct klaar voor gebruik; u dient alleen zelf water toe te voegen en te mengen. De mengsels zijn voor langere tijd houdbaar.
Leemstuc wordt gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen.
Kiest u leemstuc omdat u de klimaatwerking in uw woning wilt verbeteren, dan is basisleem geschikt. Leem heeft als prettige eigenschap dat het uw binnenklimaat beïnvloedt door het opnemen van vocht uit de lucht als het vochtig is, en het vrijgeven van vocht als de lucht droog is. De vochtigheidsgraad blijft daarmee constant lager in uw woning. Dat is behalve prettig ook gezond omdat bijvoorbeeld huismijt en schimmel gedijen bij een vochtig klimaat. Hoe dikker de laag basisleem hoe groter het klimaateffect ervan. Optimaal is een dikte van c.a. 3 centimeter, maar het effect is ook al merkbaar bij een dikte van 1 tot 1,5 cm. Basisleem is er in twee kleuren : bruin en terrarood, eventueel met stro. Basisleem is ook geschikt als eindlaag, maar meestal wordt het afgewerkt met leemfinish. Basisleem wordt ook gebruikt om een ondergrond “uit te vlakken”. Als de ondergrond beschadigd is of als bijvoorbeeld leemfinish aangebracht moet worden over een bakstenen wand, dan is eerst een laag basisleem nodig.
Kiest u leemstuc omdat u het mooi vindt? Dan zou u kunnen volstaan met leemfinish. Leemfinish wordt in een dikte van c.a. 3 mm aangebracht en is leverbaar in verschillende kleuren. Leemfinish is aan te brengen over een vlakke ondergrond, zoals (voorgestreken) gipsplaten of andere “behangklare” wanden. Het dient ook als afwerklaag voor basisleem. Leemfinish heeft weinig “klimaatwerking” omdat het niet dik genoeg is.