Home > Wat kunnen we leren van de vorige energietransitie
De huidige energietransitie is niet de eerste in zijn soort. In de jaren zestig stapte Nederland in 10 jaar tijd over op aardgas. Wat kunnen we leren van deze aardgastransitie voor onze huidige energie opgave?
Nederland heeft met deze energietransitie iets unieks voor elkaar gekregen: binnen tien jaar tijd radicaal omschakelen van de ene naar de andere energiebron. Hoe zijn we tot deze keuze gekomen om alle Nederlandse woningen geschikt te maken voor aardgas? Hoe reageerden burgers en wat was de rol van de gemeente en Rijksoverheid? Met een indrukwekkende propagandacampagne, duizenden kilometers leidingwerk en miljoenen vervangen apparaten, biedt de aardgastransitie van de jaren 60 waardevolle lessen voor het succes van onze huidige energietransitie.
Wist je bijvoorbeeld dat een van de redenen om het aardgas snel in te zetten was omdat gedacht werd dat kernenergie de energiebron van de toekomst zou worden? Dat aardgas moest snel uit de grond, anders zou het zijn waarde kunnen verliezen. Het inzetten van dat aardgas in woningen was geen gelopen les, daar was inzet van een consultant uit Amerika voor nodig en het nodige overtuigen van de rijksoverheid en Shell.
En dan bij al die gemeenten. Hoe ging men om met deze gigantische opgave, wie betaalde wat en hoe werd participatie georganiseerd? In dit boek lees je over de wijkaanpakken om woningen op het aardgas aan te sluiten, een mooie tegenhanger met de huidige plannen om het aardgas uit te faseren. De mooiste voorbeelden van propaganda komen voorbij, zoals: ‘Gezellige mensen stoken kolen’ en ‘In Holland ligt een buis’.
Heeft u interesse in het boek? Bestellen kan via deze link